poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Drożdżowe rożki z jabłkami

Szybka alternatywa dla bardziej pracochłonnych w wykonaniu  rogalików. Wiadomo rożki z jabłkami to nie to samo co rogaliki z wiśniami... ale są szybkie i proste w przygotowaniu, a w smaku całkiem dobre:) Idealne do wykonania przez mężczyznę. 


Składniki (na ok 24 sztuki):
na ciasto:
  • 500g mąki
  • 100g margaryny
  • 2 jajka
  • 40 g drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • ¾ szklanki mleka
  • szczypta soli
na nadzienie:
  • 2 duże jabłka
  • 4 łyżki cukru (można dodać więcej jak ktoś lubi słodsze)
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:

Do kubka włożyć drożdże i cukier, wszystko razem wymieszać. Margarynę rozpuścić, mleko lekko podgrzać. Do miski wsypać mąkę, cukier waniliowy, sól. Dodać drożdże rozmieszane z cukrem, letnią margarynę, mleko i żółtka. Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

W międzyczasie przygotować farsz. Jabłka obrać i pokroić w małą kostkę, wymieszać z cukrem i cynamonem.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić. Podzielić na dwie części, rozwałkować i podzielić na prostokąty. Na środek każdego prostokąta kłaść farsz i zginać na pół, tworząc trójkąty zlepione na wierzchołku. Trójkąty odstawić do wyrośnięcia.

Wyrośnięte rożki smarujemy białkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy na złoty kolor i studzimy na kratce. Przestudzone rożki można posypać cukrem pudrem. 

Smacznego!




3 komentarze: