wtorek, 24 maja 2011

Serowe babeczki z musem brzoskwiniowym i bezą

Otwórz wszystkie szafki i szuflady w kuchni, nie zapomnij o lodówce, zobacz co tam masz i czego powinnaś się już pozbyć i zrób z tego coś pysznego… to cała recepta na nowy przepis. Tak właśnie powstały moje babeczki…. z puszki brzoskwiń zalegającej od Bożego Narodzenia, białek, które zostały po kremie katalońskim i twarogu co miał być na śniadanie z rzodkiewką (ale była jajecznica).


Składniki (na ok. 16 sztuk):

Na ciasto:
  • 125 g mąki tortowej
  • 125 g mąki krupczatki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 125g margaryny
  • 1 jajko
Na masę serową:
  • 350 g serka śmietankowego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • skórka z ½ cytryny
Na mus brzoskwiniowy:
  • 5 połówek brzoskwiń z puszki
  • 3 łyżki cukru (według gustu)
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego
Na bezę:
  • 3 białka
  • 10 łyżek cukru pudru
  • szczypta soli
Przygotowanie:

Wszystkie składniki na kruche ciasto wrzucić do miski i zagnieść całość na jednolitą masę. Ciasto wsadzić na 30 min. do zamrażalnika.

Następnie przygotować mus brzoskwiniowy - owoce odcedzić z syropu, pokroić w kostkę i zmiksować. Do musu dodać cukier i łyżkę budyniu, wszystko razem wymieszać. Tak przygotowany mus przelać do garnka i zagotować, ciągle mieszając, żeby się nie przypalił. Gotowy mus odstawić do ostygnięcia.

Na masę serową: jajka utrzeć z cukrem na biała masę, dodać do nich ser, mąkę ziemniaczaną, skórkę z cytryny i wszystko razem delikatnie wymieszać.

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 5mm i wykrajać w nim (przy pomocy szklanki) kółka, którymi następnie należy wyłożyć foremki do babeczek. Na spód każdej babeczki kłaść łyżeczkę musu brzoskwiniowego i łyżkę masy serowej.

Z białek i szczypty soli ubić pianę, stopniowo dodając po łyżce cukru. Ubijać bezę na małych obrotach aż będzie lśniąca i gęsta.

Gotową bezę nakładać w szprycę do dekoracji i wyciskać z niej dowolne wzorki na masie serowej babeczek. Całość piec ok. 40 min w temperaturze 150 stopni (aż beza na wierzchu babeczek wyschnie).

Smacznego!


8 komentarzy:

  1. ja też!
    ta babeczka jest... urzekająca.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają jak z bajki!:) Super!

    OdpowiedzUsuń
  3. Hit mojej imprezy! Pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  4. Po co kroic w kostke a potem je miksowac? Nie mozna zmiksowac od razu?? A ciasto można od razu wycinac foremka od babeczki, pominać ten etap ze szklanką

    OdpowiedzUsuń