sobota, 19 marca 2011

Sałatka ze szpinaku, pieczonych pomidorów i sera feta

Wykorzystując fakt, że mamy sobotę a tym samym trochę więcej czasu na przygotowanie obiadu (a nie tak jak w tygodniu, gdy człowiek wraca głodny z pracy i marzy, żeby zjeść cokolwiek ciepłego;)) postanowiłam wykorzystać nowy przepis na sałatkę, który znalazłam w książce Nigella Ekspresowo (mój prezent urodzinowy). Sałatka okazała się lekka i orzeźwiająca, w sam raz na nadchodzącą wiosnę. Teraz kiedy wiosna już puka do drzwi trzeba ją coraz częściej zapraszać, też do kuchni


Składniki (na 3 porcje):
  • 200g Świeżego młodego szpinaku
  • 150 g sera feta
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • ¼ łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
Przygotowanie:

Pomidory poprzekrawać na połówki i ułożyć przeciętą stroną do góry na blaszce wyłożonej pergaminem. Tymianek wymieszać razem solą i cukrem, a następnie tą mieszanką posypać pomidory. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Wsadzić do niego pomidory i natychmiast wyłączyć. Pomidory powinny pozostać w piekarniku na całą noc lub cały dzień.

Szpinak opłukać, poodrywać zbyt długie łodyżki i ułożyć na talerzu. Na wierzchu poukładać kostki sera feta i pieczone pomidory. W słoiczku wymieszać sok z cytryny oraz oliwę i polać całość tak przygotowanym sosem. Na koniec posiekać świeżą mięte i posypać nią sałatkę.

Smacznego!


4 komentarze:

  1. Wspaniałe fotograficzne oko - wizyta na stronie była dla mnie dużą przyjemnością.:)
    Na pewno będę tu częściej zaglądać.:)
    Serdecznie pozdrawiam.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie zdjęcia są doskonałe. Podoba mi się bardzo to danie, jest lekkie, w sam raz na lunch. A do tego musi być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zgadzam się, pora wiosnę wpakować na talerze ;) Piękne zdjęcia, bardzo apetyczna sałatka.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciszę się, że podobają się wam moje zdjęcia i mam nadzieje, że sałatka też będzie smakować.

    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń