Muszę się przyznać, że to mój pierwszy wypiek ciastek owsianych. Od wielu słyszałam o nich dużo dobrego…..:) ale też to, że trzeba trafić na dobry przepis bo nie każde udają się tak jak powinny.. a gdzie znaleźć dobry przepis jak nie w internecie? Ja znalazłam swój tu. W ramach wieczornych zachciewajek trochę go zmieniłam.
Składniki:
- ¾ szklanki cukru (jak dla mnie trochę za dużo)
- 115g masła o temperaturze pokojowej
- 1 duże jajko
- ½ łyżeczki aromatu waniliowego (można pominąć)
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 szklanka mąki
- 1 i ½ szklanki płatków owsianych
- ¾ szklanki rodzynek
- 100g czekolady deserowej
Masło utrzeć razem z cukrem na puszystą pianę, dodać jajo, ekstrakt z wanilii i dalej ucierać. Do gładkiej masy dodać mąkę wymieszaną z cynamonem i sodą – wymieszać. Wsypać płatki owsiane, rodzynki (mogą być lekko pokrojone), posiekaną na małe kawałki czekoladę, połączyć wszystkie składniki razem.
Z gotowego ciasta formować nieduże kulki, spłaszczyć je lekko z góry i układać na wyłożonej pergaminie blaszce. Ciasteczka piec ok. 12 min w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Ciasteczka powinny być lekko przyrumienione i jeszcze dość miękkie. Po wciągnięciu z piekarnika pozostawić je jeszcze na 2 min na blaszce do przestygnięcia a następnie ściągną je i ostudzić na kratce.
Smacznego!
Z gotowego ciasta formować nieduże kulki, spłaszczyć je lekko z góry i układać na wyłożonej pergaminie blaszce. Ciasteczka piec ok. 12 min w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Ciasteczka powinny być lekko przyrumienione i jeszcze dość miękkie. Po wciągnięciu z piekarnika pozostawić je jeszcze na 2 min na blaszce do przestygnięcia a następnie ściągną je i ostudzić na kratce.
Smacznego!
bardzo lubię takie małe słodkie przyjemności..
OdpowiedzUsuńtakie smaczne ciatseczka i do tego szklanka mleka to pyszna przyjemnosc:)
OdpowiedzUsuńgrzeszne drobnostki. i szklanka mleka.
OdpowiedzUsuńtak może się kończyć każdy dzień, przy blasku ognia w kominkku.
są przepyszne i zawsze wychodza, zrobiłam z tego ciasta spód pod sernik, wyszło super
OdpowiedzUsuń