wtorek, 12 stycznia 2010

Suflet czekoladowo- pomarańczowy

Gorzka czekolada i soczysty smak pomarańczy to moje ulubione połączenie, dlatego też nie mogłam się oprzeć tej pyszności. Deser posiada dość intensywny smak czekoladowy, a moim domownikom suflet smakował najlepiej ze szklanką mleka. Dla tych co wolą więcej słodyczy proponuje zastąpić połowę gorzkiej czekolady czekoladą mleczną.




Składniki (na 4 sztuki)
  • 85 g gorzkiej czekolady
  • 85 g niewolonego masła
  • 2łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
  • Skórka otarta z połowy pomarańczy
  • 2 jajka i 2 żółtka
  • 35 g cukru
  • 35 g mąki

Przygotowanie


W garnku rozpuścić masło i gorzką czekoladę. Odstawić do ostygnięcia. Pomarańczę sparzyć gorącą wodą następnie otrzeć skórkę oraz wycisnąć sok i dodać do roztopionej czekolady.

Jajka, żółtka i cukier utrzeć na puszystą lśniącą masę. Następnie dodać rozpuszczoną czekoladę, przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. Masę wstawić do lodówki na 10 min.

Cztery kokilki wysmarować masłem, a piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Foremki napełnić ciastem i piec ok. 12 min. Podawać na ciepło lub lekko ostudzone.



3 komentarze:

  1. Sama niedawno kupiłam kokilki i teraz szukam przepisów w których mogłabym je wykorzystać, więc ten też sobie zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniały deser i piękne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiem, że zrobienie dobrego sufletu to trudna sztuka, dlatego nigdy nie próbowałam. Dopiero opanowałam sztukę pieczenia brownie. Od kiedy skorzystałam z porad na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/
    wychodzi idealne. Polecam wszystkim adeptom sztuki kulinarnej.

    OdpowiedzUsuń