wtorek, 26 stycznia 2010

Mini eklerki

Ostatnio zrobiłam eklerki - nie takie zupełnie zwyczajne… Eklerki w wersji mini. Pamiętam dobrze eklerki z dzieciństwa, które nie mieściły się w dłoni, a po ich zjedzeniu człowiek był zasłodzony na wieki. W celu nadania odrobiny kwaśności masie budyniowej, do nadzienia moich mini eklerków postanowiłam dodać dżem wiśniowy.


Przepis na ciasto ptysiowe pochodzi z magazynu „Kuchnia”

Składniki (na 20-24 sztuki)

Ciasto ptysiowe:
  • ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki wody
  • 120 g masła
  • ¼ łyżeczki cukru
  • ¼ łyżeczki soli
  • szklanka mąki (150 g)
  • 5 dużych jaj
Nadzienie:
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 500 ml mleka
  • 5-6 łyżek masła
  • pół małego słoiczka dżemu wiśniowego
Glazura:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie

Przygotowanie ciasta ptysiowego: Należy zagotować mleko z wodą, masłem, cukrem i solą. Następnie wsypujemy mąkę, podgrzewamy mieszając drewnianą łyżką, aż ciasto zrobi się gęste i zacznie odchodzić od brzegów garnka. Gotowe ciasto przekładamy do miski i pozostawiamy na chwilę, aby przestygło. Do letniego ciasta wbijamy kolejno jajka i ucieramy mikserem.

Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Blachę wykładamy pergaminem. Przy pomocy rękawa cukierniczego wyciskamy 10 cm eklerki, pozostawiając między nimi 5 cm przerwy. Ciastka pieczemy 20 min. Po wyjęciu przecinamy każdego eklerka na pół.

Masa budyniowa: Przygotowujemy budyń zgodnie z opisem na opakowaniu pomniejszając jedynie ilość potrzebnego mleka o połowę (2 budynie – 500 ml mleka). Po ugotowaniu budyń odstawiamy do ostygnięcia. Chłody budyń miksujemy razem z masłem w temp. pokojowej.

Zimne eklerki nadziewamy masą. Na spód eklerka kładziemy niewielką ilość dżemu wiśniowego, a następnie masę budyniową i przykrywamy czapeczką.

W celu przygotowania glazury należy włożyć do garnka masło i czekoladę, powoli rozpuścić oba składniki. Letnią czekoladę wkładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nią eklerki.


1 komentarz:

  1. Kuzynka narobilas mi apetytu Mniam Mniam
    Pozdrawiam
    Gosia

    OdpowiedzUsuń