poniedziałek, 24 stycznia 2011

Sałatka z awokado i fetą

Feta, oliwki i pomidory zawsze kojarzyły mi się z sałatką grecką , aż do chwili gdy mama dała mi przepis na sałatkę z fetą i awokado. Niestety nie należy ona do bardzo dietetycznych (jedna oliwka ok. 4 kcal, a 100 g awokado to aż 160 kcal), ale czego się nie robi dla chwili przyjemności….



Składniki:
  • 1 awokado
  • 1 kostka sera feta
  • 75 g zielonych oliwek
  • 75 g czarnych oliwek
  • 150 g pomidorów koktajlowych
  • ½ cytryny
Na sos:
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżeczki oliwy
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki octu balsamicznego
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

Awokado przekroić na pół, wydrążyć środek, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało.

Zielone oliwki pokroić w plasterki, a czarne w ćwiartki. Pomidory koktajlowe umyć i pokroić w ćwiartki, a fetę w kostkę.

Wszystkie składniki wymieszać razem i polać przygotowanym sosem. Sałatkę można podać w łupinach po awokado.

Smacznego!


6 komentarzy:

  1. Bardzo podoba mi się ta sałatka, bo uwielbiam wszystkie składniki. A że ma trochę kalorii to tylko jej zaleta przy takiej mroźnej zimie :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowna w smaku musi być ta sałatka. Do tego pięknie ją podałaś. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie należy martwić się o kalorie przy pysznym daniu.Sałatka jest kolorowa i działa na zmysły smaku i wzroku bardzo pozytywnie.To jest najważniejsze!

    OdpowiedzUsuń
  4. fajnie wygada i fajnie podana:)

    OdpowiedzUsuń
  5. fajne te miseczki z awokado :) genialny pomysł, bo skórki i tak idą na zmarnowanie, a tu można je tak kreatywnie wykorzystać :)

    w sałatce same pyszności, więc jak można nie mieć na nią ochoty? ;) porywam odrobinę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam:)... pycha, dzięki tej sałatce pokochałam smaczliwkę (awokoado),jednak z octem balsamicznym bym uważała, troszkę za ostra mi wyszła,sam serek jest już słony soli tez nie trzeba moim zdaniem do sosu ( to takie moje skromne uwagi) ogolnie PYCHA polecam:)

    OdpowiedzUsuń