Ostatnio coraz mniej czasu mam na gotowanie, a tym samym na robienie zdjęć i umieszczanie przepisów na blogu. Obiecuje jednak, że nadrobię zaległości i postaram się wygospodarować więcej czasu na dobre jedzenie i pokazywanie moich kuchennych zmagań, a na razie coś szybkiego, na letnia niepogodę.
Składniki:
- 1 duże opakowanie ciastek Hit (czekoladowe z waniliowym nadzieniem)
- 60 g masła
- 200 ml śmietany 30%
- 6 łyżek cukru pudru
- 250 g serka mascarpone
- 200 g jagód
Ciastka wsypać do foliowej torebki i przy pomocy wałka lub tłuczka pokruszyć prawie na proch. Do pokruszonych ciastek dodać roztopione masło. Wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym „kruchym ciastem” wyłożyć dno i boki (ok. 3 cm) tortownicy o średnicy 20 cm. Wstawić blaszkę do lodówki, żeby ciasto się schłodziło.
W tym czasie ubić śmietanę na sztywno, dodać cukier puder (można dać więcej jak ktoś lubi bardziej słodkie) oraz w małych porcjach serek mascarpone. Wszystko wymieszać na najwolniejszych obrotach miksera.
Jagody opłukać i przebrać. Masę serową wyłożyć na kruchy spód, a na wierzch rozsypać jagody. Całość schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc.
Smacznego!
Ale cudna jest ta tarta:)
OdpowiedzUsuńCudownie szybka i jaka piękna! koniecznie muszę ją przetestować!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
hm....o takim czymś marzyłam! Teraz zrealizuję marzenia, jak tylko kupię gdzieś jagody lub zastąpię je borówkami. Takie ekspresowe "pieczenie" bardzo mi odpowiada! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJadłam tę Tartę u koleżanki- zaraz sama ją zrobię. genialny przepis dla zapracowanych pań domu i na wypadek niezapowiedzianej wizyty! Według mnie można dodać też truskawki, maliny czy słodkie owoce z puszki...
OdpowiedzUsuńMasz całkowitą rację, z truskawkami i malinami też by była pyszna. Tak naprawdę można dodać każde owoce, do wyboru do koloru:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Czy tak wygląda Raj? ;-)
OdpowiedzUsuńdziekuje serdecznie za pomysl, ktory jest szybki, pyszny i elegancki, w sam raz na weekendowe szalenstwo. Joanna
OdpowiedzUsuńWITAM:)
OdpowiedzUsuńPRZEPIS SUPER:) POLECIŁ MI GO CHLOPAK POZNANY PRZEZ INTERNET I DLATEGO MAM SENTYMENT DO TEGO PRZEPISU:) ALE CHLOPAK ZNIKNĄŁ... PAWEŁ!!! JEŚLI KIEDYKOLWIEK TU ZAJRZYSZ TO WIEDZ ŻE CIĘ SZUKAŁAM...
MONIKA
Ciesze się, że przepis przypadł ci do gustu i trzyma kciuki za odnalezienie Pawła;)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńIle wagowo tych herbatnikow na 60g masla?
OdpowiedzUsuńWitam,jeżeli Pani Ewelina,lub ktoraz z Pan przeczyta poproszę o radę. Ciasto przepyszne,mam tylko mały kłopot, bo ciasto bardzo mocno przykleja się do spodu formy.Przeto lamie sie przy krojeniu na kawalki.Ja używam szklanego spodu,bo moznana nim kroic ciasto przy podaniu,Wiem,ze wpisy są dosyć "stare",ale mam nadzieje na odpowiedz.Pozdrowienia
Usuń