wtorek, 19 lipca 2011

Ciasto z czerwonymi porzeczkami

Czerwona porzeczka to niezbyt lubiany owoc. Nie tylko ze względu na swój kwaskowy smak ale także na niedogodności związane z jej „obieraniem” – mała gałązka z tysiącem kulek. Z czerwoną porzeczka, kojarzą mi się tylko kompoty i soki robione przez moją babcię no i z dziadkiem, siedzącym z anielską cierpliwością na drewnianym stołu przy krzaku porzeczki. Z wiekiem nabrałam przekonania do tych czerwonych kulek i coraz chętniej po nie sięgam.


Składniki:

Na ciasto:
  • 1 i ½ szklanki mąki
  • 125 g margaryny
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 2 jaka
  • Szczypta soli
  • Kilka kropel aromatu śmietankowego
Na owocowe wnętrze:
  • 300 g czerwonych porzeczek
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki
Na kruszonkę:
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki
  • 75 g zimnej margaryny
  • Garść płatków migdałowych
Przygotowanie:

Sypkie składniki na kruszonkę wsypać do miski, dodać schłodzoną margarynę i wszystko razem delikatnie ugniatać, aż powstaną małe grudki. Gotową kruszonkę wstawić do lodówki.

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszysta masę. Następnie dodać jaja i aromat śmietankowy, ciągle miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i dodać do masy. Powstałe ciasto wyłożyć na blachę o średnicy 30 cm.

Porzeczki oczyścić i opłukać. Do gotowych owoców dodać cukier i mąkę, wszystko delikatnie wymieszać. Owoce rozłożyć na cieście, a na wierzch posypać je schłodzoną kruszonką. Ciasto piec 30 min w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!


3 komentarze:

  1. Piękna czerwień! Aż smakowicie się zrobiło.
    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne te kulki zatopione w cieście!

    OdpowiedzUsuń
  3. ha udało się dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń