Nie wiem co mnie napadło, ale gdy tylko wyciągnęłam ciasto z piekarnika ukroiłam od razu kawałek na spróbowanie. Nie był to jednak dobry pomysł, bo ukroiłam zaraz następny i zaczęłam częstować domowników, a później nie miałam rekwizytu do zdjęcia. Więc z góry przepraszam za tak ubogą fotografię. Obiecuję jednak, że jak znowu zrobię to ciasto to się powstrzymam od jedzenia, choć na chwilę i zrobię lepsze zdjęcie.
Przepis pochodzi z tej strony, z drobnymi zmianami.
Składniki:
Na ciasto:
- 1 i ½ szklanki mąki
- 100 g margaryny
- ¾ szklanki cukru
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1 jajko
- ¾ szklanki mleka
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
- 500 g śliwek węgierek
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki mąki
- 70 g margaryny
Składniki na kruszonkę wsypać do miski i delikatnie ugniatać aż powstaną małe grudki. Gotową kruszonkę wstawić do lodówki.
Do miski wsypać sól, mąkę, cukier, proszek do pieczenia i ziele angielskie, całość wymieszać. W drugiej misce wymieszać jajko, mleko, sok z cytryny i roztopioną margarynę. Następnie przelać płynną część ciasta do miski z suchymi składnikami i wszytko wymieszać na jednolita masę.
Śliwki wypestkować i pokroić na ćwiartki. Dodać do nich dwie łyżki cukru i jedną łyżkę mąki, całość wymieszać.
Ciasto przenieść na małą kwadratową blachę wyłożona pergaminem. Na wierzch ciasta wyłożyć śliwki i lekko docisnąć. Schłodzoną kruszonkę wysypać na śliwki.
Ciasto piec w temperaturze 170 stopni przez ok. jedną godzinę. Upieczone ciasto odstawić do wystygnięcia.
Smacznego!
Do miski wsypać sól, mąkę, cukier, proszek do pieczenia i ziele angielskie, całość wymieszać. W drugiej misce wymieszać jajko, mleko, sok z cytryny i roztopioną margarynę. Następnie przelać płynną część ciasta do miski z suchymi składnikami i wszytko wymieszać na jednolita masę.
Śliwki wypestkować i pokroić na ćwiartki. Dodać do nich dwie łyżki cukru i jedną łyżkę mąki, całość wymieszać.
Ciasto przenieść na małą kwadratową blachę wyłożona pergaminem. Na wierzch ciasta wyłożyć śliwki i lekko docisnąć. Schłodzoną kruszonkę wysypać na śliwki.
Ciasto piec w temperaturze 170 stopni przez ok. jedną godzinę. Upieczone ciasto odstawić do wystygnięcia.
Smacznego!
Taka sytuacja to dla mnie najlepsza rekomendacja:) Znam ją z własnego doświadczenia;) A samo ciacho ciekawe..nigdy nie jadłem takiego z wyraźną nutą ziela..
OdpowiedzUsuńZiele to popularny dodatek do ciast w kuchni amerykańskiej, ja jednak często zastępują go gałką. Moi domownicy chyba by mnie udusili, jakbym czekała, aż ciasto ostygnie ;-) !
OdpowiedzUsuńciekawy jest dla mnie ten dodatek ziela. i bardzo intrygujący!
OdpowiedzUsuńJa tam lubię takie zdjęcia - przynajmniej wiadomo, że wypiek warty zachodu i że szybciorem znika ;-)
OdpowiedzUsuńZ takim nietypowym dodatkiem - muszę wypróbować!