Małe wspomnienie z dzieciństwa i
trochę nowości czyli mieszanka ryżu na mleku z chrupiącą skórką
z skarmelizowanego cukru. Pożywny deser przy niewielkiej ilości
pracy, a zarazem miła niespodzianka dla domowego łasucha ;)
- 1/2 szklanki ryżu do risotto arborio
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 300g truskawek
- 4 łyżki cukru
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Przygotowanie:
Ryż ugotować na mleku z dodatkiem
cynamonu, szczypty soli i jednej łyżki cukru. Miękki ryż przykryć
i odstawić do wystygnięcia. Jeśli po ostygnięciu ryż jest zbyt
gęsty można dolać trochę mleka.
Truskawki umyć, usunąć szypułki i
pokroić w kostkę. Do pokrojonych truskawek dodać łyżkę cukru i
odstawić na 30 min, żeby puściły sok.
Do miseczek na dno rozłożyć
truskawki wraz z sokiem, a na nie położyć przestudzony ryż.
Wierzch deseru posypać łyżką cukru i skameralizować za pomocą
palnika kuchennego. Deser chłodzić co najmniej godzinę w lodówce.
Smacznego!
takie domowe "Berliso" pycha :)
OdpowiedzUsuńNo to wiem do czego jeszcze użyję mojego palnika :) Want it now ! :D
OdpowiedzUsuńjestem nim zachwycona! szkoda tylko, że nie mam palnika ;/
OdpowiedzUsuńTo nic straconego, podobno można także w piekarniku skarmelizować cukier używając funkcji grill. Nigdy jednak tego nie stosowałam, więc nie wiem jaki jest rezultat.
UsuńPozdrawiam
MaSZ wspaniałe pomysły :D
OdpowiedzUsuńwww.magicznykociolek.blox.pl