Skrzyżowanie moich dwóch, chyba
najbardziej lubianych ciast, a do tego jeszcze truskawki...
Pytam się w środę mojego męża czy
chce jakieś ciasto na „długi” weekend. On stanowczo odmawia
twierdząc, że ma już dosyć słodkiego. Jednak nie była bym sobą
gdybym czegoś nie zrobiła, choć małej blaszki. Tak powstała
drożdżówka ze serem i truskawkami, której połowę mój mąż sam
pochłonął do wieczora;) I jak tu wierzyć mężczyźnie... hihi
Składniki:
na ciasto:
- 250g mąki
- 150ml ciepłego mleka
- 20g drożdży
- 50g cukru
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
na nadzienie:
- 350g serka śmietankowego lub mielonego twarogu
- 3 łyżki gęstej śmietany 18%
- 4 łyżki cukru
- 1 jajko
- sok z 1/2 cytryny
- skórka z cytryny
- 300g truskawek
- 1 łyżka mąki
na kruszonkę:
- 150g mąki
- 100g miękkiej margaryny
- 50g cukru
Przygotowanie:
Drożdże wymieszać razem z ciepłym
mlekiem. Do miski wsypać mąkę, cukier, sól i wszystko razem
wymieszać. Na koniec dodać olej i pośrodku zrobić dołek, do
którego wlać mleko z drożdżami. Całość odstawić na ok 10 min.
Po upływie tego czasu ciasto zagnieść na jednolitą masę i
odstawić na 30 min do wyrośnięcia.
Przygotować masę serową. Cytrynę
sparzyć wrzątkiem. Serek wymieszać ze śmietaną, cukrem i
jajkiem. Następnie dodać skórkę otartą z cytryny i sok
wyciśnięty z jednej połówki.
Tortownicę o średnicy 30cm wysmarować
margaryną i wysypać bułką tartą. Wyrośnięte ciasto rozwałkować
na placek o średnicy większej o 1 cm od blachy, tak żeby powstał
mały rant. Rozwałkowanym ciastem wyłożyć blachę, lekko po
nakłuwać je widelcem i odstawić jeszcze na 10 min.
W międzyczasie umyć truskawki, usunąć
szypułki i pokroić na połówki. Do pokrojonych truskawek dodać
łyżkę mąki i delikatnie wymieszać.
Wszystkie składniki na kruszonkę
wsypać do miski i zagnieść, tworząc małe kulki.
Na spód z ciasta drożdżowego wylać
masę serową, na jej wierzchu ułożyć truskawki i całość
posypać kruszonką. Piec w temperaturze 170 stopni ok 30 min.
Upieczone ciasto odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Smacznego!
najlepsze ciacho na świecie;)
OdpowiedzUsuń