Jak jest gorąco na dworze to nie chce
się siedzieć w gorącej kuchni z włączonym piekarnikiem, dlatego
latem preferuję ciasta bez pieczenia. Oczywiście nie zawsze się to
udaje, bo czasem najdzie człowieka ochota na pyszną, ciepłą i
świeżą drożdżówkę z owocami... Póki co nie mam takich
zachcianek więc korzystając z okazji dzisiaj wypróbowałam kolejną
wariację na temat owocowej tarty z kremem.
Składniki:
na ciasto:
- 1 opakowanie markiz z kokosowym nadzieniem (np. Hity kokosowe)
- 100g masła
na masę:
- 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem na 500 ml
- 400ml mleka
- 200ml śmietany 30%
- 2 łyżki żelatyny
do dekoracji:
- 250g truskawek
- galaretka truskawkowa (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Ciastka wsypać do woreczka i przy pomocy tłuczka do mięsa rozkruszyć. Masło roztopić i lekko je przestudzić. W misce wymieszać pokruszone ciastka i masło. Tak przygotowanym „kruchym ciastem” wyłożyć dno i boki (ok. 3 cm) tortownicy o średnicy 20 cm. Wstawić blaszkę do lodówki, żeby ciasto się schłodziło.
Budyń ugotować zgodnie z instrukcją
na opakowaniu, pomniejszając jedynie ilość użytego mleka do
400ml.Gotowy budyń odstawić do przestygnięcia. Żelatynę zalać
połową szklanki gorącej wody i dobrze wymieszać. Do jeszcze
ciepłego budyniu wlać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać
mikserem, żeby nie było grudek. Masę zostawić do wystygnięcia.
Schłodzoną śmietanę ubić na
sztywno i delikatnie wymieszać z masą budyniową. Gotową masę
przełożyć na spód z ciastek i wstawić na dwie godziny do
lodówki.
Wierzch schłodzonej tarty udekorować
cienko pokrojonymi truskawkami. Można także całość zalać
niewielką ilością tężejącej galaretki (przygotowanej z
wykorzystaniem 200ml wody).
Smacznego!
Wygląda wspaniale!!!
OdpowiedzUsuńczerwiec miesiącem truskawkowym:) a tarta przepiękna:)
OdpowiedzUsuńJak zwykle pysznie u Ewelinki!!
OdpowiedzUsuń