środa, 25 lipca 2012

Szarlotka na kruchym cieście

Papierówki to taki sam symbol lata jak wyjazdy nad morze i grill w ogródku. Bez tego i jeszcze paru innych rzeczy ciężko wyobrazić sobie letnie miesiące. Nie ukrywam, że mi osobiście z papierówek najlepiej smakuje domowy kompot ale szarlotka z tych jabłek, to także smakołyk.

Składniki:
na ciasto:
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 125g margaryny
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • ½  szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
na nadzienie:
  • 1,5kg jabłek
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i zagnieść z nich jednolite ciasto. Gotowe ciasto włożyć na co najmniej 30 min do zamrażalnika.

Jabłka obrać i pokroić w małe kawałki. Następnie umieścić je w garnku, dodać:  jabłka, cukier, cynamon i sok z cytryny. Całość prażyć  przez ok.  10min. Gotowe jabłka odstawić do przestygnięcia. Kiedy będą chłodne dodać do nich bułkę tartą i dobrze wymieszać.

Dużą tortownicę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. ¾ schłodzonego ciasta  wyłożyć spód tortownicy i boki na wysokość ok 3cm. Spód ciasta dodatkowo po nakłuwać widelcem. Ciasto wstawić na 10min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, a na wierzch zetrzeć na tarce resztę ciasta. Całość piec jeszcze przez 30 min, na złoty kolor. Gotowe ciasto wyciągnąć z tortownicy aby przestygło.

Smacznego!



4 komentarze:

  1. dużo ciasta, lubię taką:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szarlotki to coś co piekę ciągle, nieustannie i w hurtowych ilościach. Pisałam nawet na moim blogu, że szarlotka to coś co najlepiej w życiu mi wychodzi ;) W tej sytuacji, oraz przy kilku kilogramach papierówek w kuchni, sytuacja wydaje się być przesądzona. Twoje piękne ciasto skusiło mnie do pieczenia :) Aż ciężko poczekać do rana :)

    OdpowiedzUsuń