Gorzka czekolada i soczysty smak pomarańczy to moje ulubione połączenie, dlatego też nie mogłam się oprzeć tej pyszności. Deser posiada dość intensywny smak czekoladowy, a moim domownikom suflet smakował najlepiej ze szklanką mleka. Dla tych co wolą więcej słodyczy proponuje zastąpić połowę gorzkiej czekolady czekoladą mleczną.
- 85 g gorzkiej czekolady
- 85 g niewolonego masła
- 2łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
- Skórka otarta z połowy pomarańczy
- 2 jajka i 2 żółtka
- 35 g cukru
- 35 g mąki
Przygotowanie
W garnku rozpuścić masło i gorzką czekoladę. Odstawić do ostygnięcia. Pomarańczę sparzyć gorącą wodą następnie otrzeć skórkę oraz wycisnąć sok i dodać do roztopionej czekolady.
Jajka, żółtka i cukier utrzeć na puszystą lśniącą masę. Następnie dodać rozpuszczoną czekoladę, przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. Masę wstawić do lodówki na 10 min.
Cztery kokilki wysmarować masłem, a piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Foremki napełnić ciastem i piec ok. 12 min. Podawać na ciepło lub lekko ostudzone.
Sama niedawno kupiłam kokilki i teraz szukam przepisów w których mogłabym je wykorzystać, więc ten też sobie zapisuję :)
OdpowiedzUsuńwspaniały deser i piękne zdjęcia
OdpowiedzUsuńWiem, że zrobienie dobrego sufletu to trudna sztuka, dlatego nigdy nie próbowałam. Dopiero opanowałam sztukę pieczenia brownie. Od kiedy skorzystałam z porad na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/
OdpowiedzUsuńwychodzi idealne. Polecam wszystkim adeptom sztuki kulinarnej.