Patrząc męskim okiem, jest to danie
prawie idealne... przy przygotowaniu nie brudzi się zbyt dużej
ilości misek, talerzy i garnków. Wystarczy je wstawić do
piekarnika i samo się robi, nie trzeba za dużo do niego zaglądać,
a po wszystkim jest mało do sprzątania. A co najważniejsze danie
można zrobić w większej ilość i mieć je na dwa dni, żeby
nazajutrz nie głowić się co tu znowu na obiad przygotować.
Składniki (na 3 porcje):
- 3 czerwone papryki
- 200g mielonego mięsa
- 75g białego ryżu
- puszka pomidorów
- 1/2 cebuli
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na
opakowaniu, uważając żeby się nie rozgotował.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i
podsmażyć na małej ilości oleju. Do podsmażonej cebuli dodać
mięso mielone, posolić je i popieprzyć, a następnie usmażyć.
Gdy mięso będzie gotowe, dodać pomidory z puszki i przez chwilę
poddusić. Na koniec można jeszcze raz doprawić do smaku. Do
gotowego farszu mięsnego dodać ugotowany ryż i wszystko razem
wymieszać.
Paprykę przekroić wzdłuż na dwie
części, oczyścić z gniazda nasiennego i umyć. Tak przygotowaną
paprykę nadziać farszem i ułożyć w wyłożonej folią aluminiową
blaszce. Do blaszki wlać wodę na wysokość ok 3 cm i przykryć
całość, dość szczelnie folią aluminiową.
Blaszkę z paprykami wstawić do
nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekać 45 minut, po tym
czasie ściągnąć wierzchnią folię i zapiekać jeszcze 10 min. W
przypadku gdy papryka byłaby jeszcze lekko twardawa, wystarczy
pozostawić ją jeszcze w wyłączonym piekarniku, żeby zmiękła.
Podawać na ciepło.
Smacznego!
Uwielbiam :) Proste rozwiązania ponownie pokazały swoją wyższość :) Super ;P
OdpowiedzUsuńBardzo lubię taką papryczkę :)
OdpowiedzUsuńmniammi :)
OdpowiedzUsuńtwoje zdjecie http://luznaqchnia.blogspot.com/2013/06/faszerowane-papryczkinmiam.html
OdpowiedzUsuń