Wykorzystując fakt, że mamy sobotę a tym samym trochę więcej czasu na przygotowanie obiadu (a nie tak jak w tygodniu, gdy człowiek wraca głodny z pracy i marzy, żeby zjeść cokolwiek ciepłego;)) postanowiłam wykorzystać nowy przepis na sałatkę, który znalazłam w książce Nigella Ekspresowo (mój prezent urodzinowy). Sałatka okazała się lekka i orzeźwiająca, w sam raz na nadchodzącą wiosnę. Teraz kiedy wiosna już puka do drzwi trzeba ją coraz częściej zapraszać, też do kuchni
Składniki (na 3 porcje):- 200g Świeżego młodego szpinaku
- 150 g sera feta
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 1 łyżeczka tymianku suszonego
- ¼ łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
Pomidory poprzekrawać na połówki i ułożyć przeciętą stroną do góry na blaszce wyłożonej pergaminem. Tymianek wymieszać razem solą i cukrem, a następnie tą mieszanką posypać pomidory. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Wsadzić do niego pomidory i natychmiast wyłączyć. Pomidory powinny pozostać w piekarniku na całą noc lub cały dzień.
Szpinak opłukać, poodrywać zbyt długie łodyżki i ułożyć na talerzu. Na wierzchu poukładać kostki sera feta i pieczone pomidory. W słoiczku wymieszać sok z cytryny oraz oliwę i polać całość tak przygotowanym sosem. Na koniec posiekać świeżą mięte i posypać nią sałatkę.
Smacznego!
Szpinak opłukać, poodrywać zbyt długie łodyżki i ułożyć na talerzu. Na wierzchu poukładać kostki sera feta i pieczone pomidory. W słoiczku wymieszać sok z cytryny oraz oliwę i polać całość tak przygotowanym sosem. Na koniec posiekać świeżą mięte i posypać nią sałatkę.
Smacznego!
Wspaniałe fotograficzne oko - wizyta na stronie była dla mnie dużą przyjemnością.:)
OdpowiedzUsuńNa pewno będę tu częściej zaglądać.:)
Serdecznie pozdrawiam.:)
Faktycznie zdjęcia są doskonałe. Podoba mi się bardzo to danie, jest lekkie, w sam raz na lunch. A do tego musi być pyszne.
OdpowiedzUsuńZgadzam się, pora wiosnę wpakować na talerze ;) Piękne zdjęcia, bardzo apetyczna sałatka.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ciszę się, że podobają się wam moje zdjęcia i mam nadzieje, że sałatka też będzie smakować.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie