sobota, 15 września 2012

Flammkuchen czyli niemiecka pizza ze śmietaną, boczkiem i cebulą

Kilkakrotnie już próbowałam zrobić tę pizze ale za każdym razem środek ciasta był nieupieczony, tylko zaparzony od nadmiaru śmietany. Dzisiaj jednak było inaczej, w końcu udało mi się zrobić odpowiednie ciasto i pizza była dobrze upieczona. Mam nadzieję jednak, że to nie przypadek i jak ponownie ją zrobię to będzie tak samo dobra jak dzisiaj. Klasyczny niemiecki Flammkuchen trochę urozmaiciłam serem mozzarella i kaparami.


Składniki (na 4 małe pizze dla 2 osób):
na ciasto:
  • 250g mąki
  • 1/4  szklanki oleju
  • ok 1/2 szklanki letniej wody
  • 1 łyżeczka drożdży suszonych
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
na farsz:
  • 1 kulka sera mozzarella
  • 1 mały kubeczek gęstej śmietany 18%
  • 5 cienkich plastrów boczku parzonego
  • 1 cebula
  • kilka kaparów
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i zagnieść na jednolitą masę. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia na ok. 1h.

W międzyczasie doprawić śmietanę solą i pieprzem. Mozzarellę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Boczek pokroić w małą kostkę, a cebulę w piórka. 

Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części i rozwałkować na cienkie placki. Każdy placek posmarować cienko śmietaną, a na wierzch ułożyć starty ser, cebulę i boczek. Wszystko włożyć do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piec aż brzegi ciasta się zarumienią.

Smacznego!


piątek, 14 września 2012

Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i kruszonką

Jako początkująca mama mam ostatnio nie wiele czasu na poświęcenie się mojej kulinarnej pasji. Mój najukochańszy synek pochłania każdą wolną minutę:) Jednak ostatnio wyłuskałam trochę wolnego czasu między kolejną zmianą pieluchy i karmieniem na zrobienie czegoś dla siebie. Padło na drożdżowe bułeczki, z dwóch powodów: bo szybko się je robi i w każdej chwili można przerwać pracę bez jakiejkolwiek szkody. Bułeczki udały się wyśmienicie, a syn się nawet nie zorientował, że nie ma przy nim mamy.


Składniki (na 7 sztuk):
na ciasto:
  • 250g mąki
  • 125 ml mleka
  • 50g margaryny
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 7 śliwek
na kruszonkę:
  • 3 łyżki mąki
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru
  • 25g margaryny
Przygotowanie:

Do miski wsypać: mąkę, cukier, suche drożdże i sól. Dobrze wszystko wymieszać. Następnie dodać jajko (pozostawić odrobinę białka do posmarowania bułeczek), mleko i roztopioną chłodną margarynę. Całość zagnieść na jednolite ciasto -  gdyby było zbyt luźne podczas wyrabiania można podsypać trochę mąką. Wyrobione ciasto odstawić na ok. 30 min w ciepłe miejsce, do lekkiego wyrośnięcia.

W między czasie z  podanych składników zagnieść kruszonkę  i wydrylować śliwki.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić i podzielić na 7 części. Każdy kawałek ciasta rozgnieść rękoma na placek. Na środku układać po jednej, wydrylowanej śliwce i zlepić tworząc bułeczkę. Gotowe bułeczki odstawić na kolejne 30 min do wyrośnięcia.

Wyrośnięte bułeczki posmarować pozostałością białka wymieszanego z odrobiną mleka i posypać na wierzchu kruszonką. Piec w temperaturze 170 stopni na złoty kolor.

Smacznego!