piątek, 25 maja 2012

Żytnie pierożki z mięsem i soczewicą

Kolejna akcja opróżniania szafek kuchennych i lodówki z resztek. Często mi się zdarza, że wpadnie mi w oko jakiś przepis i nakupuje różnych, potrzebnych rzeczy, a potem resztki schowam do szafki i zapominam  o nich. Wtedy, dopiero co półroczne porządki odkrywają różne kuchenne skarby, które już niekiedy nadają się tylko do wyrzucenia bo są przeterminowane. Po ostatniej takiej akcji została mi soczewica, którą prawie „na gwałt” musiałam wykorzystać.. i tak o to powstały owe pierogi. 



Składniki (na ok 40 niedużych sztuk):
na ciasto:
  • 300g mąki żytniej (można zastąpić pszenną)
  • 150g margaryny
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 100ml wody
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • szczypta soli
na nadzienie:
  • 200g mięsa mielonego
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1/2 cebuli
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

Do miski wsypać mąkę, drożdże, sól i zioła prowansalskie, wszystko wymieszać. Dodać margarynę i zagnieść ciasto, stopniowo dolewając wody. Wyrobione ciasto odstawić na 1godz. do wyrośnięcia.

W międzyczasie przygotować farsz. Soczewicę ugotować w 1 szklance osolonej wody i odstawić do przestygnięcia. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na małej ilości oleju. Do cebuli dodać mięso, doprawić dość mocno solą i pieprzem, usmażyć. Przestudzona soczewicę wymieszać razem z mięsem.

Wyrośnięte lekko ciasto podzielić na 3 części. Pierwszą część ciasta rozwałkować dość cienko i wykrawać z niej przy pomocy szklanki krążki. Na każdy krążek położyć 1 łyżeczkę farszu i formować pierogi. Czynność powtórzyć z kolejnymi porcjami ciasta. Gotowe pierożki układać na blaszce wyłożonej pergaminem, wierzch można posmarować rozmąconym jajkiem. 

Pierogi piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Podawać najlepiej na ciepło z sosem zrobionym z jogurtu i ogórka.

Smacznego!


2 komentarze:

  1. Już wiem, co zrobić z zalegającą w szafce soczewicą! Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za świetny przepis, juz korzystałam z niego trzy razy. Doskonale smakują także z samą soczewicą bez mięsa. Polecam spróbować.

    OdpowiedzUsuń