poniedziałek, 24 stycznia 2011

Sałatka z awokado i fetą

Feta, oliwki i pomidory zawsze kojarzyły mi się z sałatką grecką , aż do chwili gdy mama dała mi przepis na sałatkę z fetą i awokado. Niestety nie należy ona do bardzo dietetycznych (jedna oliwka ok. 4 kcal, a 100 g awokado to aż 160 kcal), ale czego się nie robi dla chwili przyjemności….



Składniki:
  • 1 awokado
  • 1 kostka sera feta
  • 75 g zielonych oliwek
  • 75 g czarnych oliwek
  • 150 g pomidorów koktajlowych
  • ½ cytryny
Na sos:
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżeczki oliwy
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki octu balsamicznego
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

Awokado przekroić na pół, wydrążyć środek, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało.

Zielone oliwki pokroić w plasterki, a czarne w ćwiartki. Pomidory koktajlowe umyć i pokroić w ćwiartki, a fetę w kostkę.

Wszystkie składniki wymieszać razem i polać przygotowanym sosem. Sałatkę można podać w łupinach po awokado.

Smacznego!


poniedziałek, 17 stycznia 2011

Ryż zapiekany z jabłkami

Danie banalne w przygotowaniu, a zarazem takie smaczne.. cóż więcej tu dodać...


Składniki (na 3 porcje):
  • 1 szklanka ryżu
  • 2 ½ szklanki mleka
  • 4 duże jabłka
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru
  • sok z połówki cytryny
Przygotowanie:

Ugotować ryż na mleku: do garnka wlać mleko dodać ryż i szczyptę soli,. Całość gotować na wolnym ogniu (często mieszając), do momentu gdy ryż „wypije całe mleko”. Ugotowany ryż przykryć i odstawić do przestygnięcia.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Starte jabłka uprażyć w garnku z dodatkiem cynamonu, cukru i soku z połówki cytryny. Oczywiście ilość cukru można dodać więcej niż w przepisie - w zależności od rodzaju jabłek i naszego upodobania.

Naczynie żaroodporne (lub słoiczki) wysmarować odrobiną masła i napełnić na przemian ryżem i jabłkami. Wierzch zapiekanki można dodatkowo oprószyć cukrem i cynamonem. Całość zapiekać pod przykryciem ok. 40 min w temp. 180 stopni.

Smacznego !