poniedziałek, 31 maja 2010

Sernik na zimno

W tym roku nie zapowiada się na wielki urodzaj truskawek:(, więc trzeba korzystać z nich póki są… choć na razie ich cena przyprawia o zawrót głowy. Ostatnio jak kupowałam truskawki to miałam wrażenie, że nie mamy końca maja tylko marzec, a ja nie kupuje polskich truskawek tylko holenderskie cena - 18 zł/ kg mówi sama za siebie. A ja niestety nie jestem tą szczęściarą, która posiada przydomowy ogródek, ale może kiedyś…


Składniki:
  • 125 g ciastek digestive
  • 60 g masła
  • 500 g serka twarogowego (u mnie serek do wypieków Turek)
  • 250 ml śmietany 30-36%
  • 20 g żelatyny
  • 100 ml mleka
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 galaretka
  • 250 g truskawek lub innych owoców
Przygotowanie:

Ciastka pokruszyć, zalać roztopionym masłem i dokładnie wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć pergaminem, a następnie pokruszonymi ciastkami, lekko dociskając.

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Serek twarogowy mieszać z cukrem pudrem i dodawać stopniowo do ubitej śmietany, delikatnie mieszając. Żelatynę namoczyć w mleku i delikatnie podgrzać w garnku, aby się rozpuściła. Dodać do masy twarogowo- śmietanowej i wszystko razem wymieszać. Całą masę wyłożyć na spód z kruchych ciastek. Chłodzić w lodówce ok. 1 h.

W międzyczasie przygotować galaretkę zgodnie z opisem na opakowaniu (można dodać trochę mniejszą ilość wody). Truskawki umyć, oczyścić i pokroić na połówki. Na zastygniętą masę serową układamy truskawki i zalewamy tężejącą już galaretkę. Wszystko chłodzić jeszcze co najmniej przez 3 h.

Smacznego!!!

czwartek, 20 maja 2010

Mini serniczki limonkowe

Od dawna nosiłam się z zamiarem zrobienia tych małych słodkich przekąsek, ale zawsze czasu było za mało aż do wczoraj, wolny dzień od pracy to dobry pretekst do poeksperymentowania w kuchni i nie trzeba się spieszyć… no i cisza i spokój w domu;)

Składniki:
  • 120 g ciastek digestive
  • 60 g masła
  • 500 g twarogu trzykrotnie mielonego
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 3 jajka
  • skórka otarta z 1 limonki
  • sok z ½ limonki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:

Ciastka pokruszyć, zalać roztopionym masłem i dokładnie wymieszać.

Twaróg zmiksować z cukrem pudrem, jajkami i mąką ziemniaczaną. Lionkę sparzyć i zetrzeć z niej skórkę oraz wycisnąć sok z jednej połówki. Dodać do twarogu i jeszcze raz wszystko dokładnie razem wymieszać.

Blachę do muffinków wyłożyć papilotami. Na dno każdej papilotki wsypać trochę pokruszonych ciastek i lekko docisnąć. Na spód z ciastek nałożyć masę serową. Piec w temp. 160 stopni ok. 25-30 min.

Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia, a następnie na kilka godzin do lodówki. Podawać z owocami.

Smacznego!


poniedziałek, 17 maja 2010

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

Rabarbar to jedno z wielu „kulinarnych” wspomnień mojego dzieciństwa. Pamiętam to uczucie – dreszczyk emocji jakie wywoływał kwaśny smak rabarbaru zamoczonego w cukrze. Nawet tak kwaśny smak, który wykręcał buzie nie był wstanie mnie powstrzymać przed następnym kęsem słodko-kwaśniej przyjemności. Zostało mi to chyba do dzisiaj bo właśnie w takiej postaci lubię go najbardziej, ale w cieście też go chętnie spałaszuje.


Przepis pochodzi z miesięcznika Kuchnia 5/2007 z moimi ułatwieniami:)

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 2 jajka
  • 12 łyżek cukru
  • 150 g masła
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 5-6 łodyg rabarbaru (ok. 600 g)
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 ½ łyżki bułki tartej
Przygotowanie

Żółtka oddzielamy od białek. Mąkę, 3 łyżki cukru i masło siekamy nożem, dodajemy żółtka i jogurt naturalny i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki.

Rabarbar myjemy, obieramy z wierzchniej skórki, kroimy na 4 cm kawałki, a następnie wzdłuż na plasterki. Wkładamy do miski i zasypujemy 5 łyżkami cukru. Zostawiamy na co najmniej 1 godzinę.

Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy pergaminem do pieczenia, 2/3 ciasta wylepiamy dno i boki tortownicy na wysokość ok. 3 cm i nakłuwamy widelcem. Rabarbar odsączamy z soku, mieszamy z bułką tartą i wykładamy nim dno tortownicy. Resztę ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach i rozkładamy równomiernie na rabarbarze. Ciasto zapiekamy ok. 20 min. w 180 stopniach.

W tym czasie z białek, 4 łyżek cukru i paczki cukru waniliowego ubijamy bardzo sztywną pianę, tak aby można było ją kroić nożem. Pianę rozkładamy łyżką na upieczonym cieście i wstawiamy do piekarnika na 20-30 min. Gdy białko zbrązowieje, wyłączamy piekarnik, pozostawiając w nim ciasto na ok. 20 min.

Smacznego!


czwartek, 13 maja 2010

Udka kurczaka pieczone z młodymi ziemniakami i pomidorami

Lubię potrawy typu „Eintopf ” bo są zazwyczaj proste w przygotowaniu i łatwo je się serwuje… nie muszę się martwić, że nie mam kompletnej zastawy stołowej, że każda miska i talerz są u mnie z innej parafii (jak by powiedziała moja babcia). Po prostu podaje wszystko razem w jednym naczyniu i to w tym w którym się piekło.


Przepis pochodzi ze strony „Strawberries from poland”, oczywiście z moimi zmianami ;)

Składniki
  • 700 g młodych ziemniaków
  • 4 udka z kurczaka
  • 400 g pomidorków cherry
na marynatę do kurczaka:
  • sok z połówki cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • sól, pieprz
na „sos” do ziemniaków i pomidorów:
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sol, pieprz
Przygotowanie

Składniki na marynatę do kurczaka umieszczamy w słoiku, zakręcamy go i wszystko razem mocno mieszamy. Tak przygotowaną marynatą polewamy udka z kurczaka i odstawiamy do lodówki na co najmniej 1 h. Zamarynowane udka podsmażamy na mocno rozgrzanym oleju - po 3 min z każdej strony (skóra na udka może zrobić się szybko ciemna ze względu na karmelizację cukrów zawartych w miodzie).

Młode ziemniaki obieramy lub skrobiemy i gotujemy prawie do miękkości. Pomidory koktajlowe można sparzyć gorącą wodą i obrać je ze skórki. Składniki na „sos” umieszczamy w słoiku i wszystko razem dobrze mieszamy.

W naczyniu żaroodpornym układamy udka, ziemniaki i pomidory cherry. Wcześniej przygotowanym sosem polewamy warzywa i mięso. Wszystko zapiekamy około 50 minut w temp. 180 stopni (naczynie żaroodporne pozostawiamy cały czas bez przykrycia).

Smacznego!

piątek, 7 maja 2010

Sałatka bezimienna mojej mamy

Pojawiła się nie wiadomo skąd… to znaczy wiadomo - mama ją zrobiła na jedną z rodzinnych imprez. Sałatka od razu podbiła nasze serca, szczególnie moich sióstr, które potrafią sobie wyliczać, która ile jej zjadła i czy nie za dużo… tak, grunt to rodzinka;)


Składniki:
  • 100 g sera feta
  • puszka kiełków fasoli mung
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • 4 łyżki majonezu
Przygotowanie:

Odcedzić kiełki fasoli oraz kukurydzę i włożyć całość do miski. Czerwoną fasolę przepłukać na sitku pod bieżącą, zimną wodą i przesypać do miski. Fetę pokroić w małą kostkę, a następnie dodać ją do warzyw wraz z majonezem. Wszystko delikatnie razem wymieszać.

Smacznego!


czwartek, 6 maja 2010

Kruche ciasto z wiśniami

W tak ponury dzień jak dzisiaj... tyko duża dawka słodyczy i kalorii może poprawić nastrój. Namiastka lata ukryta w soczystych wiśniach, pozwoli na pewno taki dzień przetrwać. Z każdym kęsem przypominam sobie jak to miło jest posiedzieć w letni dzień w ogródku, pod cieniem akacji, z dobrą książką, w ciszy i spokoju z dala od zgiełku i szumu miasta. Czekam z utęsknieniem na urlop.

Składniki

na ciasto:
  • 300 g mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 150 g masła
  • 3-5 łyżek wody
na nadzienie:
  • słoik drylowanych wiśni (ok. 0,5 l)
  • kisiel wiśniowy
  • 3 łyżki cukru
  • ½ szklanki wody
na kruszonkę:
  • 1/3 ciasta
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:

Do miski wrzucamy mąkę, cukier i posiekane masło. Wszystko szybko wyrabiamy, stopniowo dolewając wodę. Gdy ciasto osiągnie w miarę jednolitą konsystencję i zacznie się odrywać od miski - formujemy z niego kulę i chłodzimy w lodówce przez ok. 30-40 min.

Wiśnie wraz z sokiem wlewamy do garnka i zagotowujemy. Do ½ szklanki wody dodajemy torebkę kisielu i 3 łyżki cukru, wszystko razem mieszamy i dodajemy do wiśni. Kisiel z wiśniami gotujemy na małym ogniu, aż do zgęstnienia. Ugotowane nadzienie odstawiamy do ostygnięcia.

Dno małej tortownicy wykładamy papierem pergaminowym, a boki wysmarowujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. 1/3 schłodzonego ciasta zostawiamy na kruszonkę, a pozostałą częścią ciasta wykładamy dno tortownicy tak, aby utworzyć ok. 3 cm brzeg.

Na spód ciasta wykładamy nadzienie. Ciasto pozostawione na kruszonkę ścieramy na tarce, dodajemy do niego cukier i cynamon i lekko mieszamy. Tak przygotowaną kruszonką przykrywamy nadzienie. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 35-40 min na złoty kolor.

Najlepsze na drugi dzień z pyszną bitą śmietaną.

Smacznego!

sobota, 1 maja 2010

Kotlet w orzechowo – ziołowej panierce z młodymi ziemniakami i mizerią

Młode ziemniaki z koperkiem, do tego mizeria i chyba nie potrzebuje nic więcej….
No ale moja druga połówka nie obejdzie się bez kawałka mięsa. I tak w ramach kompromisu kulinarnego powstał dzisiejszy obiad.
Nawiązując jeszcze do młodych ziemniaków i mizerii to nie mogę się doczekać kiedy dziadkowie będą mieli ziemniaki i ogórki własnego „chowu” - nie ma nic lepszego.


Składniki:

na kotlet w orzechowo – ziołowej panierce:
  • 250 g piersi z kurczaka
  • 50 g orzechów włoskich
  • 1 ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
na mizerię:
  • 2 ogórki
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki cukru
  • sok z połówki cytryny
  • sól
Przygotowanie:

Pierś z kurczaka opłukać pod zimną wodą, oczyścić i podzielić na kotlety. Kotlety rozbić tłuczkiem z każdej strony oraz posolić i popieprzyć. Orzechy włoskie posiekać na drobne kawałki, dodać do nich bułkę tartą i zioła prowansalskie. Wszystko razem wymieszać w płaskim talerzu. W głębokim talerzu rozbić jajko i maczać po kolei kotlety w jajku, a następnie w mieszance bułki tartej i orzechów. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony.

Ogórki myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w cienkie plasterki i lekko solimy – odstawiamy do zmięknięcia (ok. 20 min). W kubku mieszamy jogurt naturalny, sok z cytry i cukier – sos powinien mieć smak słodko-kwaśny. Odlewamy wodę z ogórków i wlewamy do nich sos jogurtowy, wszystko razem mieszamy.

Kotlety wraz z mizerią najlepiej smakują z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem.

Smacznego!