poniedziałek, 26 kwietnia 2010

Naleśniki curry z warzywami

Takie piękne słońce za oknem, że szkoda siedzieć w domu. Szybki obiad i na spacer nad jezioro:)


Składniki (na 10 niedużych sztuk):
na ciasto:
  • 250 g mąki
  • 600 ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka curry
  • szczypta soli
na farsz:
  • 750 g warzyw (np. warzywa na patelnię)
  • 10 plastrów sera
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól i curry. Następnie dodajemy jajko i mleko - wszystko razem miksujemy na gładkie ciasto. Z tak przygotowanego ciasta smażymy cienkie naleśniki na niewielkiej ilości oleju.

W między czasie przygotowujemy farsz. Mrożone warzywa wrzucamy na rozgrzany olej, całość solimy i przykrywamy przykrywką. Warzywa tak długo podgrzewamy na patelni, aż będą miękkie, mieszając je od czasu do czasu. Pod koniec gotowania doprawiamy warzywa solą i pieprzem, można dodać np. 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich. Tak przygotowany farsz zostawiamy do przestygnięcia.

Nadziewamy naleśniki. Na środek naleśnika kładziemy niewielką ilość farszu, a na farsz plasterek sera. Zawijamy brzegi naleśnika do środka tworząc zgrabną paczuszkę. Nadziane naleśniki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, zgięciami do blaszki i zapiekamy 10 min w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Naleśniki najlepiej smakują z sosem jogurtowym.

Smacznego!


piątek, 23 kwietnia 2010

Bananowe muffinki z białą czekoladą i żurawiną

W domu się ze mnie śmieją, że lubię wszystko co małe. Ziemniaki kroję w małe kawałki, robię małe kopytka, małe pierogi ….. można by wymieniać godzinami. Dlatego nie mogła oprzeć się pokusie zrobienia muffinek, małych babeczek:)


Przepis pochodzi z strony „ Moje wypieki” z mała moją zmianą.

Składniki (na 12 babeczek):
  • 125 g masła
  • 160 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 duże dojrzałe banany
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g mąki
  • 40 g suszonych wiśni, z grubsza posiekanych ( u mnie suszona żurawina)
  • 50 g białej czekolady, posiekanej
Przygotowanie:

W większym rondelku rozpuścić masło. Ściągnąć z palnika, dodać cukier, wanilię, banany, rozgnieść je widelcem. Wlać śmietanę, dodać jajka i wymieszać. Dodać sodę, proszek, mąkę, wymieszać. Na końcu wrzucić żurawinę i białą czekoladę, wymieszać.

Formę do muffinek wyłożyć bibułkami. Nałożyć do nich gotowe ciasto (nie do pełna, urosną). Piec około 20 minut w temperaturze 180ºC, aż będą miały kolor jasnozłoty.

Smacznego!


poniedziałek, 19 kwietnia 2010

Gulasz z papryką i marchewką

Gulasz… wydawało mi się, że nie ma nic prostszego. Do czasu, gdy nie postanowiłam zrobić go pierwszy raz… Mięso było twarde jak kamień, warzywa rozgotowane, a sos bez smaku. Przy następnej próbie nie obyło się bez porad mistrzyń w tym fachu: mamy i babci. Po paru próbach doszłam już do wprawy i mam swój własny patent na gulasz.

Składniki:
  • 500 g mięsa na gulasz (u mnie szynka)
  • mała czerwona papryka
  • mała żółta papryka
  • cebula
  • 2 marchewki
  • 1 i ½ szklanki bulionu
  • 2 łyżki mąki
  • łyżka oleju
  • sól, pieprz
na marynatę:
  • 1 łyżeczka tymianku
  • ½ łyżeczki oregano
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju
Przygotowanie:

Mięso opłukać pod zimną wodą i pokroić na kostkę 2 cm x 2 cm. Pokrojone mięso przełożyć do miski, dodać tymianek, oregano, zioła prowansalskie, rozmiażdżony czosnek, olej i sok z cytryny. Wszystko razem dokładnie wymieszać tak, aby każdy kawałek mięsa był obtoczony w marynacie. Miskę z mięsem przykryć szczelnie folią aluminiową i odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

Cebule obrać, pokroić w piórka i wrzucić na rozgrzany olej - podsmażyć chwilkę. Mięso wyciągnąć z lodówki i obtoczyć w mące. Obtoczone mięso wrzucić na patelnię z cebula i podsmażyć. Zawartość patelni przełożyć do garnka i zalać 1 i ½ szklanki bulionu. Jedną marchewkę obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach i dodać do mięsa. Wszystko razem dusić na małym ogniu przez ok. 1 godzinę, mieszając od czasu do czasu.

Paprykę umyć i pokroić w większą kostkę. Marchewkę obrać, pokroić w talarki. Warzywa dodać do gulaszu. Wszystko gotować jeszcze ok. 40 min, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania doprawić gulasz solą i pieprzem do smaku. Podawać z kaszą gryczaną lub soczewicą.

Smacznego!





niedziela, 18 kwietnia 2010

Orzeszki

Orzeszki to wspomnienie mojego wczesnego dzieciństwa. Nie do końca mogę sobie przypomnieć ich smak ale wiem, że były pyszne…. Piekła je zawsze moja babcia, niestety nikt nie może sobie przypomnieć czym je nadziewała, bo na pewno nie był to kajmak (rzecz zapewne niedostępna w komunizmie). Dzięki tym małym łakociom przeniosłam się na krótką chwilę do lat słodkiego dzieciństwa. Gdy siedząc na progu domu, patrząc na biegające koty po podwórku, wcinałam małe orzeszki i nic więcej nie potrzebowałam do szczęścia.

Składniki:
  • 300 g mąki
  • 100 g cukru
  • 200 g margaryny
  • 1 jajko
  • puszka masy kajmakowej (dulce de leche)
Przygotowanie

Do miski wyspać mąkę, cukier, dodać jajko i posiekaną margarynę. Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto i schłodzić przez 30 min. w lodówce. Schłodzonym ciastem wypełniać foremki na orzeszki. Wypełnione ciastem foremki piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni na złoty kolor. Upieczone orzeszki odstawić do ostudzenia. Przestygnięte ciasteczka wyciągnąć z foremek. Nadziać każdą połówkę orzeszka masą kajmakową i skleić parami tworząc orzech.

Smacznego!


sobota, 17 kwietnia 2010

Sałatka wiosenna


Składniki:
  • pęczek rzodkiewki
  • pęczek szczypioru
  • 1 ogórek
  • 5 jajek
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
Przygotowanie

Rzodkiewki umyć, poodcinać końcówki i pokroić w kostkę. Szczypior umyć i posiekać. Ogórek obrać i pokroić w kostkę. Jajka wsadzić do garnka, zalać zimną wodą, dodać trochę soli i gotować od zagotowania się wody 8 minut. Ugotowane na twardo jajka zalać zimną wodą. Po ostygnięciu obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wyspać do jednej miski. W kubku wymieszać jogurt z majonezem i wlać do sałatki. Całą sałatkę doprawić solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Sałatka zrobiona rano najlepiej smakuje wieczorem.

Smacznego!




piątek, 9 kwietnia 2010

Sernik wiedeński z cytrynową nutką


Składniki:
  • 70 dag sera twarogowego (trzykrotnie mielonego)
  • 5 jajek
  • 25-30 dag cukru pudru
  • 7dag masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy
  • 4 łyżki kaszy manny
  • skórka z jednej cytryny
  • sok z cytryny
  • łyżka bułki tartej
  • tłuszcz do wysmarowanie formy

Przygotowanie:

Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć w misce, dodając partiami cukier puder (część cukru zostawić do piany) i żółtka, stale ucierając. Do masy jajecznej dodać ser i wszystko razem wymieszać. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę i dodać ją do sera - razem na przemian z mąka ziemniaczaną. Dodać skórkę i sok ze sparzonej wcześniej cytryny. Na koniec dodać kasze manną, lekko całość wymieszać.

Tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przelać masę serową i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na 40-50 min. Upieczony sernik można posmarować z wierzchu czekoladową polewą do tortu.

Smacznego!




czwartek, 8 kwietnia 2010

Babka drożdżowa

Jeszcze raz szybki powrót do Świąt Wielkanocnych… Tym razem już tylko do kuchni pachnącej ciastem drożdżowym, bez zmartwień, zmęczenia i sterty brudnych naczyń po całym dniu gotowania.
Babka drożdżowa to moja ulubione ciasto wielkanocne, które najlepiej mi smakuje już po świętach, lekko czerstwe ale z niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Pamiętam takie baby drożdżowe z dzieciństwa, piekła je moja babcia w ogromnych ilościach właśnie na Wielkanoc.



Składniki:
  • 500g mąki
  • cukier waniliowy
  • 5 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • łyżka oleju
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 50 g drożdży
  • 250 ml mleka
  • ¼ kostki margaryny
  • garść rodzynek
Przygotowanie:

Do miski wsypać mąkę, cukier waniliowy, cynamon, sól, jajka i olej. W szklance rozmieszać drożdże z jedną łyżką cukru i wlać do miski z mąką. Margarynę wraz z mlekiem i 4 łyżkami cukru rozpuścić w mikrofalówce. Ciepłe ale nie gorące mleko z margaryną wlać do pozostałych składników. Wszystko razem wyrobić na gładkie ciasto, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1h.

Do wyrośniętego ciasta dodajemy garść rodzynek i jeszcze raz wszystko razem wyrabiamy. Wyrobione ciasto wkładamy do formy na babę (jeżeli używasz formę inną niż silikonowa należy ja wysmarować masłem i wysypać bułką tartą przed wyłożeniem ciasta) i odstawiamy na 30 min do ponownego wyrośnięcia. Ciasto wstawiamy do nienagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 30 min.

Ciasto po upieczeniu wykładamy z formy na kratkę, żeby przestygło. Po wystygnięciu dowolnie dekorujemy.

Smacznego!