poniedziałek, 15 lutego 2010

Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowo – śmietanowym


Składniki (na 2 porcje)
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 15 szt. małych pieczarek
  • 150 ml śmietany 30%
  • pół pęczka natki pietruszki
  • mała cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • gotowe ciasto francuskie
Przygotowanie

Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na dwóch łyżkach masła. Pieczarki oczyścić, opłukać i pokroić na ćwiartki. Pokrojone pieczarki podsmażyć na suchej patelni z dodatkiem soli.

Pierś z kurczaka pokroić na małe kawałki, doprawić solą, pieprzem i podsmażyć. Do podsmażonego mięsa dodać podsmażoną cebulę, pieczarki (jeżeli pieczarki mają zbyt dużo wody należy ją odlać) i wlać śmietanę. Wszystko razem podgrzewać na małym ogniu ok. 15 min do zredukowania się śmietany. Pod koniec gotowania dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem . Odstawić do przestygnięcia.

Przygotować dwa małe naczynia żaroodporne. Wyciąć „przykrywki” z ciasta francuskiego- muszą mieć obwód o 1 cm większy niż otwór słoika. „Przykrywki” można ozdobić wycinając dodatkowo dowolne kształty z ciasta i naklejając je na wierzch. W „przykrywkach” należy zrobić dwa niewielkie otwory, żeby ciasto od dołu się nie zaparzyło. Brzegi naczyń obkleić ciastem francuskim i napełnić farszem. Wyciętymi kółkami przykrywamy naczynia żaroodporne i zapiekamy ok. 15 min w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Podawać od razu po zapieczeniu.

wtorek, 9 lutego 2010

Domowa pizza

Pizza to jedno z niewielu dań, któremu nie mogą się oprzeć moi domownicy. Skłamałabym mówiąc, że często ją robimy samodzielnie, bo zazwyczaj jest tak, że jak człowieka dopadnie chęć na pizze to już szybciej jest ją zamówić niż wziąć się do roboty. Ale czasami w sobotę, gdy się zaplanuje ochotę na pizze i wygospodaruje trochę czasu to nigdy bym nie zamieniła domowej pizzy na żadną inną, choć Pan z pizzerii blisko domu oferuję naprawdę wyśmienitą:)



Składniki
na ciasto:
  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 ml mleka
  • 125 g masła
  • 40 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
na nadzienie:
  • 2 cebule
  • 500 g pieczarek
  • 250 g dowolnej szynki
  • 200 g sera
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
na sos pomidorowy:
  • puszka krojonych pomidorów
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Do miski wsypać przesianą mąkę i sól. W kubku wymieszać ciepłe mleko, drożdże, cukier i wlać do miski z mąką. Masło rozpuścić i przestudzone dodać do reszty składników. Ciasto wyrabiać do czasu aż będzie gładkie, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 40 min do wyrośnięcia.

Cebule pokroić w piórka, a piórka na ćwiartki. Pokrojoną cebule podsmażyć na 2 łyżkach masła. Pieczarki oczyścić i obmyć, następnie pokroić w cienkie plasterki. Pokrojone pieczarki posolić i podsmażyć na suchej patelni. Szynkę pokroić w kostkę i również podsmażyć na suchej patelni. Zmieszać razem ostudzoną cebulę i pieczarki. Ser zetrzeć na tarce.

Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju wrzucić czosnek i lekko go podsmażyć. Następnie dodać pomidory z puszki, łyżeczkę majeranku, cukru oraz doprawić solą i pieprzem do smaku. Sos podgrzewać na małym ogniu do czasu aż lekko odparuje i zgęstnieje.

Duża blachę z piekarnika wyłożyć pergaminem. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na wielkość blachy lub za pomocą zmoczonych rąk rozciągnąć ciasto na całą blaszkę. Ciasto drożdżowe posmarować na wierzchu przygotowanym sosem pomidorowym. Następnie rozłożyć cebulę zmieszaną z pieczarkami, potem podsmażoną szynkę, a całość na wierzchu posypać obficie serem. Pizze piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni przez 35 min.


Kokosowa Panna Cotta z puree ananasowym


Składniki (na 4 sztuki)
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • puszka ananasów
Przygotowanie

Mleko kokosowe przelać do garnka, dodać do niego połamaną czekoladę i wszystko razem zagotować (po zagotowaniu ściągnąć z ognia). Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wody. Szklankę z żelatyną można umieścić w garnku z gorącą wodą, co spowoduje całkowite jej rozpuszczenie. Rozpuszczoną żelatynę dodać do zagotowanego mleka i wszystko razem wymieszać. Przelać do 4 przygotowanych miseczek, odstawić do ostygnięcia. Zimną panna cotte włożyć do lodówki i pozostawić do całkowitego zastygnięcia.

Plastry ananasów pokroić i rozdrobnić widelcem. Przenieść do garnka, dodać sok z puszki i wszystko gotować ok. 10-15 min na wolnym ogniu do miękkości. Gotowe puree pozostawić do ostygnięcia. Na wierzch zastygniętej panna cotty nałożyć puree ananasowe.





niedziela, 7 lutego 2010

Tarta warzywna

Miękkie warzywa zanurzone w kremowym sosie śmietanowym rozpływają się po prostu same w ustach. Tak w skrócie można opisać to danie. Co ciekawe osoby na co dzień stroniące od warzyw w jakiejkolwiek postaci bardzo chętnie pałaszowały tarte ku własnemu zdziwieniu…


Oryginalny przepis można znaleźć tutaj.

Składniki

Na ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła (zimne i twarde)
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
Na farsz:
  • 750 g mrożonych warzyw
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 100 g sera żółtego
Sos śmietanowy:
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie

Do miski wrzucamy mąkę, masło, sól i dodajemy łyżkę oleju. Wszystko szybko wyrabiamy, stopniowo dolewając wodę. Gdy ciasto osiągnie w miarę jednolitą konsystencję i zacznie odrywać się od miski - formujemy z niego kulę i chłodzimy w lodówce przez 30-40 min.

W czasie gdy ciasto się chłodzi, mieszankę warzyw wrzucamy na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju i dusimy pod przykryciem do miękkości. Podczas duszenia, warzywa należy doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Miękkie warzywa odstawiamy do ostygnięcia.

W naczyniu mieszamy składniki na sos śmietanowy: śmietanę, mleko i jaka. Doprawiamy wszytko do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sos powinien mieć wyrazisty smak, żeby tarta nie była za mdła.

Blaszkę na tarte wysmarowujemy odrobiną margaryny i posypujemy bułką tartą. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek i wykładamy nim blaszkę (razem z bokami). Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Ciasto przykrywamy pergaminem, wysypujemy na jego wierzch fasolę (wykorzystywaną wyłącznie do podpiekania ciasta) i całość pieczemy ok. 10 min w temp. 180 stopni.

Następnie ścieramy ser na tarce i mieszamy go z chłodnymi warzywami. Podpieczony spód traty wyciągamy z piekarnika, usuwamy fasolę i pergamin. Na kruche ciasto wykładamy warzywa i zalewamy je wcześniej przygotowanym sosem. Zapiekamy wszystko ok. 30 min w temp. 180 stopni. Podawać na ciepło.